Začali opravovať cintorín z prvej svetovej vojny v Prešove

09.07.2003 Celý región

So zámerom dať cintorínu vojakov rakúsko-uhorskej c. k. armády v Prešove pôvodnú podobu z rokov 1916 - 1917, začala sa v pondelok 16. júna jeho oprava. V pri...
So zámerom dať cintorínu vojakov rakúsko-uhorskej c. k. armády v Prešove pôvodnú podobu z rokov 1916 - 1917, začala sa v pondelok 16. júna jeho oprava. V priebehu niekoľkých mesiacov sa na pohrebisku, ktoré je priamou súčasťou mestského verejného cintorína, uskutočnia o. i. terénne úpravy, výmena stromov a zelene a vytvorí sa pietne miesto so zoznamom všetkých pôvodne tu pochovaných 1475 vojakov. Zachovali sa však hroby len asi 300 bojovníkov.

Aj keď medzi pochovanými bolo aj 87 nemeckých a 76 ruských vojakov, náklady na všetky renovačné práce znáša Rakúsky Čierny kríž (RČK). Jeho partnerom je Spoločnosť starostlivosti o vojnové hroby so sídlom v Prešove.
Michal Bochin z prešovskej spoločnosti povedal, že nejde o ich prvý kontakt s RČK. Obnove cintorínov z prvej svetovej vojny sa však chcú v najbližšom období venovať sústredenejšie a výsledok prác v Prešove poslúži ako prototyp.

\"Iné cintoríny neopravíme až v takej nákladnej podobe, akú realizujeme v Prešove, \" dodal. Cintoríny vyčistia, oplotia, umiestnia na nich centrálny kríž a pri vstupe informačnú tabuľu. Svoju spoluprácu s RČK opierajú o zákon o vojnových hroboch, ktorý v roku 2002 schválil slovenský parlament.
Na Slovensku je približne 325 cintorínov vojenských obetí prvého svetového konfliktu a všetky sú vo veľmi zanedbanom stave. Na miestach mnohých sú už i 50 rokov staré stromy. Uložené sú na nich telesné pozostatky vojakov armád rakúsko-uhorskej c. k. , ruskej, srbskej a talianskej.

Najviac cintorínov a to 270 je na území terajšieho Prešovského kraja. Podľa Bochina to súvisí s bojmi počas tzv. prvej a druhej ofenzívy cárskych vojsk generála Brusilova, ktorých cieľom bolo preniknúť cez Karpaty a dostať sa do uhorskej nížiny.
Na cintoríne v Prešove sú tiež pozostatky 115 vojakov rakúsko-uhorskej c. k. armády, ktorí pochádzali z terajších oboch krajov na východnom Slovensku. Po oprave plánujú cintorín posvätiť v októbri t. r.
(jj)
 

Vyberte región